Wednesday, June 25, 2014

Ostomachion

Apmeklējot saulgriežu gadatirgus kārtējo reizi atradu kaut ko īpašu arī priekš sevis.
Kā zināja stāstīt pārdevēji, tad mūsu pašu vectētiņu izgudrojums, trīsstūru, četrstūru un romba kombinācijas no kurām var sabīdīt interesantas figūras gan lieli gan mazi. Ļoti jauki tādejādi tiek trennēta matemātiskā domāšana. Par cik pie rokas nebija 16 Eur šo jauko prāta spēļu iegādei tad nolēmu gan jau kā interneta žurka agri vai vēlu sastapšos ar šiem jaukajiem kvadrātiem savos interneta ceļojumos.




Stomacheons

Un šonedēļ tā arī notika. Skatos filmu par Arhimedu un dzirdu, kad viņam patikusi spēle ar nosaukumu "Stomachion" jeb "Ostomachion". Tūdaļ apskatījos kā tā lieta izskatās un izrādījās, kad ir īstais verķis. Interesanti, kad pateicoties šai spēlei Arhimēds atklāja, kad var aprēķināt riņķa līniju, jeb pareizāk sakot atklāja iracionālo skaitli pī.

Turpinot "izdrukā un lieto" sēriju piedāvāju Stomacheona šablonu, ko katrs pats var izdrukāt, izgriezt un izkrāsot pēc sirds patikas.


Izdrukā Stomacheon, sagriez un mēģini salikt.
Ja nu printeris nav pie rokas, tad ņemam rūtiņu lapu skaitam 12 rūtiņas un izgriežam šādu kvadrātu, ko vēlāk sadalam 14. daļās.


Tiem kuriem nepatīk neko graizīt šo spēli var atrast arī internetā ar nosaukumu "Tangram"


Uzspēlēt var šeit: Tangram


Mazliet parokoties internetā atradu vēl pārīti interesantu figūru, pamēģināju salikt. Nemaz negāja viegli. Bērniem varētu tiešām noderēt un iespējams arī pieaugušajiem :)


Spēle atrodas šeit: www.mathplayground.com

Jauku vakaru! Un varbūt kādam no jums izdosies atklāt kādu jaunu skaitli, kurš būs tikpat noderīgs, kā Arhimēda atklājums.


No comments:

Post a Comment